Количката е празна


обратно

КОЛЕДНИ (Рождественски) пости. Отнасят ли се за ВЕГАНИ и ВЕГЕТАРИАНЦИ?

13 ноември 2016

Какво представляват постите?

На първо място трябва да се подчертае, че те не са просто отказ от консумацията на определени продукти - месо, яйца, риба, мляко и млечни продукти. Постите имат много по-дълбок и възвишен мотив от изчистването на натрупаните в организма токсини. Телесното здраве и благополучие е следствие, а не цел на поста. Основният смисъл, който вярващите влагат в постенето е доближаването до бога. Постът е доброволен акт, а не натрапен ритуал и представлява осъзнато пренасочване на мисълта и енергията на вярващия към ценности като доброта, състрадание, подкрепа и разбира се ЛЮБОВ. Пренебрегването на материалните блага и поставянето на тялото в условията на пост допринасят за духовното извисяване и постигането на вътрешен мир. Постите са задължително съпроводени с молитви в християнството или медитация в източните духовни учения. Oбръщението към бога е основата и смисълът на постите. Тук http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm е дадено описание на постите според православната християнска църква.

Постите са познати от древността. Почти всички широко разпространени духовни учения използват постите като неделима част от пътя на вярващия.

В християнството постенето е познато още от времето на апостолите. В онези времена нямало определени дни и правила за постене. Всеки сам е решавал кога и колко време да тримери (пълно въздържание от храна) или пости (пълно или частично въздържание от храни с животински произход). Чак през IV век се появяват писмени указания и правила за Великия, Петровия, Богородичния и Рождественския или Коледен пост.

Коледните пости се спазват от 15-ти ноември до 24-ти декември. Наричани са още "четиридесетница на св. ап. Филип", тъй като започват след деня в памет на светия апостол - 14-ти ноември.

Коледните пости не са строги - по време на строг пост не се консумират дори мазнини от растителен произход. През коледните пости е разрешена в определени дни консумацията на риба и морски дарове. Изключени са напълно месото и млечните продукти.

 

Какво е вегетарианска /vegetarian/ и веган /vegan/ храна?

Вегетарианската храна е тази без месо. Употребяват се мляко и млечни продукти. Някои вегетарианци ядат яйца и риба.

Веган храната е единствено от растителен произход. Изключени са не само месото, рибата и яйцата, но също така млякото и млечните продукти. Веганите не ядат дори пчелен мед.

 

Какви са причините голяма част от хората да се хранят с вегетарианска или веган храна?

От векове насам посветилите се на сближаване и единение с бога са приемали частично или напълно вегетарианството като начин на хранене. За тези хора това не е просто диета. То е начин на мислене и начин на живот. Основният мотив е духовно извисяване. Убедени, че така се доближават повече към постигането на духовните си цели - вярващите приемат вегетарианството като нещо необходимо, желано и напълно естествено.

Здравето е втората основна причина за преминаване към веган или вегетарианска диета. Въпреки споровете дали и за кого този начин на хранене е полезен, не са малко аргументите подкрепящи тезата, че си има предимствата. Разбира се има и недостатъци, особено ако хората избрали този път не си направят труда да потърсят информация за "подводните камъни". Не е достатъчно просто да спрем да приемаме определени храни. Трябва внимателно да помислим как да ги заменим с други, доставящи необходимите елементи на организма. Повечето вегетарианци и вегани споделят, че се чувстват по-жизнени, по-спокойни и по-здрави след преминаването към този начин на хранене и живот. Факт е, че процентът им се увеличава и все повече млади хора се присъединяват към техните редици.

Третата причина е чисто етична и екологична. Веганите са най-повлияни в това отношение. Те смятат планетата за жив организъм и не без основание твърдят, че хищничеството на човека е причина за голяма част от екологичните проблеми днес. Смятат живота за свещен и не приемат за приемливо убийството на животни и отглеждането им в неестествени условия за да бъдат храна на човека.

Има и една четвърта причина - общността или групата. Някои общности - било по религиозни или поради здравословни причини просто забраняват употребата на месо и/или животински продукти. Хората принадлежащи към такава общност (включително монасите в някои манастири) спазват изискванията волю или неволю. Спорна е ползата от такова ограничение наложено 'отвън'.

 

Имат ли смисъл Коледните пости за вегани и вегетарианци?

Още в началото стана дума, че основният смисъл на постите е да се доближим до бога. Да проявим божественото в нас: да бъдем по-смирени, по-прощаващи, по-състрадателни и по-добри. Към себе си и към другите. В днешното забързано ежедневие често забравяме тези добродетели, независимо от начина ни на хранене. Защо да не се възползваме от вековната традиция на постенето и да си припомним своята божествена природа? Без значение дали сме месоядни, вегетарианци, вегани или суровоядци. Дори да не сме християни. Дори да не сме вярващи. Христос се е родил за да ни даде вяра в доброто, надежда за по-добър живот и любов към ближния. Коледа е символ на човечността и грижата за другите. Ако желаем да поемем по тази пътека - какъв по-добър момент да изберем от този?