Количката е празна


обратно

ЕЛДА - храна за ЗДРАВЕ!

7 май 2018

Елдата е известна с полезните си качества още от древността. Родена в Хималаите тази изумителна суперхрана бързо заема полагащото и се място в хранителния режим на Азиатските народи. Най-вероятно култивираното и отглеждане започва около 6000 г. п.н.е. в Югоизточна Азия откъдето се разпространява в Централна Азия и Тибет.

Елдата е от малкото фермерски култури, които не се нуждаят от торове и препарати против плевели - те просто не виреят край нея. Макар да прилича на зърнено растение, тя е от семейството на Лападовите.

Днес елдата е призната в целия свят за една от най-полезните храни. Ползите от нейната консумация надвишават и най-смелите очаквания. Руският лекар онколог д-р Ласкин лекувал раково болни пациенти, като ги поставял на диета с главна съставка - ЕЛДА. Противораковите и свойства се дължат основно на високото съдържание на КВЕРЦЕТИН. Кверцетинът е специфичен биофлавоноид помагащ на организма да се възстанови от това тежко състояние. В елдата природата е съчетала по един изумителен начин микроелементи и нутриенти имащи детоксикиращо и антиоксидантно действие с антимутагенен и антиканцерогенен ефект.

Разбира се консумацията на този дар от Бога е полезна не само за болните. Най-добрата стратегия за предпазване от заболявания е превенцията. В това отношение елдата е незаменима. Съдържащите се в нея витамини (B1, B2, B3, B5, B6, B9, Е, PP), минерали (желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий), органични киселини (ябълчена и лимонена), както и всичките осем незаменими аминокиселини (валин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, треонин, триптофан и фениланалин) допринасят за несъмнените ползи при употребата и.

Редовната консумация на елда спомага за:

- намаляване нивата на лошия холестерол LDL и артериалното налягане

- по-добро здраве на мозъка, панкреаса и черния дроб

- подобрено храносмилане поради високото съдържание на фибри и пектин

- предпазване от диабет и стабилизиране нивото на кръвната захар

- подхранване на косата, кожата и ноктите заради богатото съдържание на витамини и минерали

- намаляване стареенето на клетките благодарение на съдържащите се в нея флавоноиди и антиоксиданти.

Не на последно място трябва да се подчертае, че елдата е БЕЗГЛУТЕНОВ продукт. Тя е подходяща за хората спазващи такъв тип диета. Осигурява лесносмилаем растителен протеин и е препоръчителна добавка към хранителния режим на хора с желязодефицитна анемия и активно спортуващите.

Елдата е чудесна храна както за ДЕЦА, така и за възрастни.